| Autor |
Co to jest Parkour? |
^RaVeN Administrator
|
| Dodane dnia 19-01-2007 18:32 |
|
|
Jak w temacie...
Le Parkour jest to extremalny sport polegający w skrócie na pokonywaniu przeszkód ( barierki, murki, itp ) za pomocą przeróżnych tricków/technik. Są dwa sposoby ćwiczenia Parkour :
1. Polega na na dynamicznym biegu od punktu A do B z pokonywaniem po drodze przeszkód ( tak zwany flow, płynność ruchów ).
2. Drugi sposób polega na ćwiczeniu tricków na danej barierce, murku, itp.
W Parkour bardzo ważną rzeczą jest psychika, a dokładniej umiejętność kontrolowania i pokonywania jej. Wykonanie każdego tricku i skoku wymaga "przełamania"
się (przynajmniej za pierwszym razem , im więcej razy zrobimy dany trick tym bardziej jesteśmy pewni, że nam wyjdzie i nie musimy walczyć z psychiką). Bez umiejętności pokonywania psychiki ani rusz  |
|
| Autor |
RE: Co to jest Parkour? |
~anitka68 Użytkownik
|
| Dodane dnia 19-01-2007 18:57 |
|
|
Madrze napisane-jak zwykle z rzeszta Zgadzam sie z ta psychika 
Pozdrowionka  |
|
| Autor |
~FreeStyle Użytkownik
|
| Dodane dnia 07-05-2008 21:30 |
|
|
Też sie zgadzam z tym co napisałeś Trenuje PK od jakiegoś miesiąca i gdyby niemoja psychika to nieumjałbym nic Koledzy którzy zaczeli ze mną dopiero nauczyli sie monkey'a a ja juz dash'a i king kong'a
Oczywiście niepomyślcie sobje że ja sie przechwalam xD |
|
| Autor |
~leth Użytkownik
|
| Dodane dnia 01-06-2008 20:13 |
|
|
No szczerze mówiąc to... Parkour nie jest sportem, a raczej sztuką poruszania się. Ja uważam, że ważne są również treningi siłowe... Dla tych którzy nie wiedzą co to pk to radzę obejrzeć to: http://www.youtube.com/watch?v=KYinfTezAQA
PS.: Drogi Administratorze: można by poprawić błędy w postach np.:nieumjałbym (bo z tego co wiem to się pisze: umiałbym)
Tyle. |
|
| Autor |
~kamil czech Użytkownik
|
| Dodane dnia 12-09-2008 17:04 |
|
|
e ja tez trenuje le parkour
 |
|
| Autor |
~kamil czech Użytkownik
|
| Dodane dnia 12-09-2008 17:07 |
|
|
e ja jestem najlepszy z pod bloku i umiem następujące tricki: dash monkey podwójne salto w tył i w przód king konga riversa i wiele różnych tricków hehehe                  
|
|
| Autor |
~FidI Użytkownik
|
| Dodane dnia 12-11-2008 13:07 |
|
|
Ja trenowałem le parkour ale juz mi się niechce biegać po tych murkach xD
Lubię deski i wyskocznie xD |
|